Suntikan Typhoid Ketika Puasa, Batal ke?

suntikan typhoid semasa puasa
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

suntikan typhoid semasa puasa

Sedar tidak sedar sudah hampir seminggu umat Islam berpua­sa dan pastinya ramai menadah rasa syukur yang tidak terkira kerana dipertemukan kembali de­ngan bulan penuh berkat ini.

Mungkin ada se­­bahagian daripada kaum keluarga, kenalan atau rakan-rakan kita yang telah pergi terlebih dahulu sejurus sebelum Ramadan tiba. Selain itu menjalani ibadah ber­puasa dalam suasana aman, damai, harmoni dan sejahtera adalah suatu rezeki yang mungkin tidak dinikmati oleh semua umat Islam lain di dunia ini.

Ada sebahagian saudara seagama yang menyambut kedatangan bulan mulia ini dalam ketakutan, kebimbangan dan serba kekurang­an akibat perang saudara atau konflik.

Bulan penuh rahmat ini juga memberi peluang kepada para pengusaha restoran, kedai makan dan hotel-hotel untuk mengambil bahagian dalam mempromosikan pakej berbuka puasa masing-masing.

Walaupun dikatakan ke­adaan ekonomi tidak begitu memberangsangkan, berdasarkan kepada pengalaman tahun lepas, bufet Ramadan tetap mendapat sambutan.

Untuk tahun ini, tidak dapatlah dipastikan adakah sambutan masih sama atau se­dikit perlahan.

Lesen Bazaar Ramadhan

Setiap tahun, PBT di seluruh Malaysia telah mengluarkan ribuan permit bazaar ramadhan kepada peniaga dan pengeluaran permit meningkat setiap tahun.

Mungkin dek keuntungan yang berlipat kali ganda berniaga di bulan ramadhan tambahan pula ingin mencari duit tambahan untuk membeli belah persiapan hari raya mendorong makin ramai masyarakat turut berniaga.

Suntikan Typhoid Ketika Berpuasa

Mungkin disebabkan terdapat banyak muka-muka baru yang memohon lesen bazaar ini, maka mereka kurang faham berkenaan prosedur permohonan permit bazaar dan keperluan yang terlibat seperti yang telah kami beritahu sebelum ini.

Oleh sebab itu, pegawai pemeriksaan dari PBT akan melakukan rondaan di semua bazaar untuk memantau pekerja yang tidak menghadiri kursus dan mendapatkan suntikan typhoid. Ini adalah penting bagi mengelakkan keracunan makanan dan penyakit typhoid.

seperti tahun-tahun yang lalu, memang ramai yang tidak mendapatkan suntikan typhoid semasa berniaga dan disebabkan itu mereka diarahkan mendapatkan suntikan typhoid segera.

Tapi, tak batal ke puasa?

Isu ini sebenarnya telah lama di selesaikan oleh ulama-ulama. Peniaga seharusnya tidak lagi memberi alasan nanti terbatal puasa.

Suntikan typhoid semasa puasa tidak membatalkan puasa.

Untuk penjelasan yang lebih lanjut dalam video berdurasi 2 minit oleh Syed Hussin Al-Joofre

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=e3Cg9z48-sM[/embedyt]

Subscribe!

Dapatkan info , event, hebahan terkini terus ke email anda.

Share sekiranya bermanfaat :)
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Komen:

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment