Panduan Kebersihan Pengendali Makanan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tangan manusia merupakan gudang kepada bakteria dan kotoran. Di sebabkan ini, pengendali makanan merupakan antara penyumbang utama kepada pencemaran makanan. Oleh yang demikian, pengendali makanan harus berwaspada akan risiko ini dan mengambil langkah yang sepatutnya untuk menjaga kebersihan diri agar pencemaran makanan dapat dielakkan.

Panduan ini adalah berdasarkan kepada Peraturan 33, Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009 yang merupakan wajib untuk dipatuhi. Mana-mana pengendali makanan yang didapti gagal untuk mematuhi peraturan ini adalah dianggap melakukan kesalahan dan jika disabitkan kesalahan boleh di denda tidak melebihi SEPULUH RIBU RINGGIT MALAYSIA ( RM10,000.00 ) atau penjara tidak melebihi DUA ( 2 ) Tahun.

Berikut merupakan garis panduan bagi pengendali makanan semasa mengendali, menyediakan, membungkus, membawa, menyimpan, mempamer dan menghidang makanan:

  • Rambut mestilah kemas, iaitu dengan mengikat sekiranyapanjang dan hendaklah sentiasa memakai penutup kepala sepanjang mengendalikan makanan.
  • Kuku hendaklah sentiasa pendek dan bersih.
  • Pengendali makanan tidak dibenarkan memakai perhiasan diri seperti Jam, gelang, cincin. Ini bagi mengelakkan dari ia termasuk ke dalam makanan yang disediakan dan juga mengelakkan dari kuman atau kotoran dari perhiasan tersebut mencemari makanan yang disediakan.
  • Pengendali makanan dilarang mengisi apa-apa barang di dalam poket pakaian termasuk apron. Apron yang digunakan juga adalah digalakkan untuk menggunakan apron yang tiada poket.
  • Pengendali makanan digalakkan sentiasa menjaga kebersihan diri terutama dari segi pakaian.
  • Pengendali makanan hendaklah menanggalkan baju luar / apron / Penutup kepala sebelum ke tandas dan setiap kali keluar dari kawasan pemprosesan / penyediaan makanan.
  • Tidak menyebabkan pencemaran makanan seperti bersin, batuk, meludah, menggaru. ( Pengendali makanan wajib menjalani pemeriksaan doktor untuk memastikan anda sehat untuk bekerja )
  • Tidak merokok di kawasan pemprosesan / penyediaan makanan. Merokok hanya di tempat yang dikhaskan.
  • Misai dan janggut hendaklah dikemas rapi. Sekiranya perlu, hendaklah memakai ‘Face Mask’

Sekiranya pengendali makanan mengambil inisiatif mematuhi panduan yang diberikan, tahap kebersihan makanan di Malaysia pasti akan meningkat sekaligus mengurangkan kes keracunan makanan yang pasti menguntungkan pengusaha makanan dan negara kita Malaysia. Untuk penerangan yang lebih jelas, hadiri kursus pengendalian makanan yang di kendalikan oleh Sekolah Latihan Pengendali Makanan dan tenaga pengajar yang bertauliah.

Subscribe!

Dapatkan info , event, hebahan terkini terus ke email anda.

Share sekiranya bermanfaat :)
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Komen:

mood_bad
  • Comments are closed.