Kenali Bakteria Salmonella

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Apakah itu Salmonella?

SalmonellaSalmonella merupakan sejenis bakteria jahat yang terkadang hadir di dalam bekalan makanan termasuk ayam, tomato, guacamole, kacang tanah dan juga terdapat di dalam makanan haiwan. Habitat yang subur bagi bakteria jahat ini ialah didalam usus haiwan dan manusia yang boleh menyebabkan keracunan makanan. Sekiranya terkena penyakit yang disebabkan oleh bakteria Salmonella ini, risiko nya mungkin membawa kepada kematian. Namun begitu, kita boleh melindungi diri kita dari terkena jangkitan dari bakteria jahat ini dengan amalan kebersihan.

Di manakah Bakteria Salmonella boleh didapati?

Telur separuh masakBakteria Salmonella boleh didapati dari sumber makanan yang berasal dari haiwan seperti daging, susu, ayam, produk tenusu, telur dan makanan laut juga beberapa jenis sayur dan buah-buahan. Oleh kerana itu, kita tidak digalakkan untuk memakan makanan yang separa masak atau tidak dimasak sepenuhnya. Amalan memakan telur separuh masak yang sering menjadi menu sarapan di Restoran mamak dan Kopitiam di Malaysia merupakan makanan yang kurang elok kerana kebarangkalian untuk terdapat bakteria Salmonella adalah tinggi dan ini dikhuatiri akan menyebabkan keracunan makanan kepada pelanggan.

Memasak dan Membasuh boleh membasmi Salmonella?

Masak yang sempurna boleh membunuh Bakteria Salmonella. Walaupun membilas dan membasuh buah merupakan amalan baik sebelum makan, namun ia tidak akan mampu membasmi Salmonella terutama semasa wabak. Sekiranya terdapat amaran dari Kementerian kesihatan untuk tidak memakan sesuatu makanan yang berpotensi tercemar, makan adalah lebih baik untuk tidak makan makanan tersebut sama ada dimasak atau tidak.

Tips Keselamatan Makanan

Food & Drugs Association (FDA) mengesyorkan amalan-amalan ini untuk semua buah- buahan dan sayur-sayuran untuk mengelakkan keracunan makanan:

  • Cuci tangan dengan betul iaitu menggunakan sabun dan air suam sebelum dan selepas mengendali.
  • Basuh sayuran dan buah dengan teliti di bawah air yang mengalir, bukan dalam tab atau tenggelam.
  • Gunakan papan pemotong bersih dan perkakas dapur. Jangan biarkan menghasilkan bersentuhan dengan makanan mentah atau permukaan yang telah disentuh bagi mengelakkan pencemaran silang terjadi.

Bakteria Salmonella bukan dari sumber makanan.

Bakteria bukan sahaja boleh berjangkit melalui makanan yang dimakan, malah ia juga boleh dijangkiti dari sumber yang bukan makanan. Haiwan peliharaan mengandungi bakteria salmonella di dalam usus mereka dan ini berpotensi untuk berjangkit kepada anda.Sebagai langkah keselamatan, pastikan tangan dibasuh dengan betul selepas tersentuh mana-mana haiwan atau najis mereka.

Gejala dan Rawatan Salmonella

Gejala yang dipanggil gejala salmonellosis termasuk kekejangan perut, demam yang terjadi dalam waktu 12-72 jam selepas makan dan cirit-birit. Kebiasaannya orang yang menghidap sakit ini akan pulih dalam masa empat hingga tujuh hari dan tidak memerlukan rawatan lain sel

keracunan makanan
Keracunan makanan akibat jangkitan bakteria Salmonella

Subscribe!

Dapatkan info , event, hebahan terkini terus ke email anda.

Share sekiranya bermanfaat :)
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Komen:

mood_bad
  • Comments are closed.