Jamu Ajaib Dukun Yang Mempunyai Logo Halal JAKIM

Jamu Ajaib Dukun Halal
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
jamu ajaib halal tapi beracun
AWAS! Jamu ajaib buatan dukun halal tapi beracun berleluasa di jual di kaki lima, dan internet.

Ubatan tradisional merupakan ubatan yang mengandungi keseluruhan atau sebahagian daripada bahan aktif yang subernya adalah daripada tumbuhan atau herba. Ia digunakan oleh orang dahulu untuk menghalang atau merawat penyakit atau juga bagi meningkatkan tahap kesihatan.

Ubatan herba disediakan sama ada dalam bentuk asal bahagian tumbuhan tersebut seperti bunga, buah, daun, ubi, akar atau dalam bentuk cecair iaitu rebusan bahan-bahan tersebut. Namun pada masa ini apabila kebanyakannya dikomersilkan, pembungkusannya lebuih moden iaitu bahan-bahan tersebut diekstrak atau dijadikan dalam bentuk kapsul bagi memudahkan pengambilannya.

Ubat tradisional atau jamu terlalu banyak dijual di kaki lima, kedai-kedai jamu dan di internet di Malaysia ini secara tidak terkawal. Sayangnya banyak ubat yang dijual secara berleluasa mengandungi steroid. Memang mujarab, namun tanpa pemantauan boleh menyebabkan kesan samping terutama ginjal dan hati.

Jamu Ajaib Tidak Berdaftar Dengan PBKD

Semua ubat-ubatan sama ada ubat farmaseutikal mahupun ubat tradisional perlu terlebih dahulu didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), Kementerian Kesihatan Malaysia sebelum ianya boleh diimport, dikilangkan atau dijual di Malaysia. Objektif pendaftaran produk adalah bagi memastikan semua produk farmaseutikal yang didaftarkan telah dinilai dari aspek keselamatan, keberkesanan dan kualiti, manakala produk tradisional dinilai dan diuji dari aspek keselamatan dan kualiti dengan tujuan utama bagi melindungi dan menjamin kesihatan rakyat.

Jamu ajaib ini jelas tiada no siri pendaftaran dengan Kementerian Kesihatan di bawah badan PBKD pada pembungkusannya. Produk ini tidak mungkin akan mendapat pengiktirafan daripada PBKD kerana hasil kajian yang telah dilakukan mendapati bahan aktif beracun yang terdapat pada jamu ajaib ini ialah indomethacin. ( sumber: www.ubatbahaya.com )

Orang yang mengambil ubat bukan steroid anti-radang (NSAID) (selain daripada aspirin) seperti indomethacin mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat serangan jantung atau strok berbanding mereka yang tidak mengambil ubat-ubatan ini. kejadian ini boleh berlaku tanpa amaran dan boleh menyebabkan kematian. Risiko ini mungkin lebih tinggi bagi orang-orang yang mengambil NSAID untuk masa yang lama. (sumber : www.nlm.nih.gov )

Jamu Ajaib di Proses Oleh Dukun Tetapi Mempunyai Logo Halal JAKIM?

 

20141212_160028                             20141212_160040

Diproses oleh Dukun Haji Salleh dan mempunyai logo halal JAKIM

Bedasarkan Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011:

 Penggunaan perihal “Halal” atau dengan apa-apa ungkapan lain oleh peniaga tidak diwajibkan di bawah undang-undang yang sedia ada. Walau bagaimanapun, Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 memperuntukkan bahawa apabila suatu makanan atau barang-barang diperihalkan sebagai halal atau diperihalkan dengan apa-apa ungkapan lain untuk menunjukkan makanan atau barang-barang itu boleh dimakan atau digunakan oleh orang Islam, ungkapan tersebut bererti makanan atau barang-barang itu:

(a) bukanlah dan tidaklah terdiri daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda daripada binatang yang dilarang oleh Hukum Syarak bagi orang Islam untuk memakannya atau yang tidak disembelih mengikut Hukum Syarak;

(b) tidak mengandungi apa-apa benda yang najis mengikut Hukum Syarak

(c) tidak memabukkan mengikut Hukum  Syarak;

(d) tidak mengandungi mana-mana bahagian anggota manusia atau hasilan daripadanya yang tidak dibenarkan oleh Hukum Syarak;

(e) tidak beracun atau memudaratkan kesihatan;

(f) tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan apa-apa peralatan yang dicemari najis mengikut Hukum Syarak;

Jelas pula ia adalah haram dimakan oleh orang Islam kerana ia diperbuat oleh dukun. Imam Muslim meriwayatkan dalam Shahih-nya bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallambersabda,

Barangsiapa mendatangi peramal lalu menanyakan kepadanya tentang sesuatu, maka tidak diterima shalatnya selama 40 hari.”

 Industri Halal Yang Menguntungkan

Industri Halal memang sesuatu yang besar dan menguntungkan kerana ia membabitkan industri global bukan sahaja di Malaysia. Industri halal di Malaysia baru meningkat maju dalam 5 tahun ini semenjak 2011 apabila kempen dan penggunaan logo halal di ambil serius oleh JAKIM dan sistem pensijilan dan pemantauan telah dinaiktaraf.

Dengan ini terjadi, ramai pula yang mengambil kesempatan dengan menggunakan logo Halal dengan sewenang-wenangnya tanpa mematuhi keperluan umum pensijilan halal Malaysia oleh JAKIM. Ini pasti mengelirukan pengguna yang menganggap produk ubatan ini selamat dan halal untuk dimakan.

Ada produk lain yang anda tahu? tinggalkan komen anda disini.

Subscribe!

Dapatkan info , event, hebahan terkini terus ke email anda.

Share sekiranya bermanfaat :)
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Komen:

mood_bad
  • Comments are closed.